Благодарение на постиженията на съвременната хирургична технология се създаде нов тип минимално инвазивно (безкръвно) оперативно лечение. Роботизираната система da Vinci предлага ефективна, щадяща пациента алтернатива на отворената и лапароскопската хирургия. Възможността за извършване на сложни оперативни интервенции се съчетава със значително намаляване на следоперативната болка, съкращаване на болничния престой и бързо завръщане към нормалния за всеки пациент ритъм на живот. Благодарениe на три-измерния образ, както и на 10-кратното оптично увеличение на оперативното поле, се постигат прецизност и сигурност на всяко движение. Това е от особено значение при лечението на онкологичните заболявания, тъй като позволява съчетаването на максимална радикалност с минимална травма на съседните органи, кръвоносните съдове и нервите.
Затлъстяването е проблем, който засяга все повече жени. Нерядко повишеното количество мастна тъкан се свързва с повишена честота на доброкачествени, предракови и ракови заболявания на женската полова система. Лечението чрез отворена хирургия при пациенти със затлъстяване е истинско предизвикателство за лекуващия екип, както по време на самата операция, така и през следоперативния период. Роботизираната система da Vinci e необходимата алтернатива, която, преодолявайки недостатъците свързани с оперативния достъп, предлага адекватно лечение на конкретното заболяване.
Показани за оперативно лечение с робота da Vinci са жени, които страдат от следните заболявания:
Рак на маточната шийка;
Рак на маточното тяло;
Миома на матката;

Тумори на яйчниците и маточните тръби;
Ендометриоза;

Жени с наднормено тегло с горните страдания.

Други заболявания на женските полови органи, които налагат оперативно
лечение.

Вие имате заболяване, което налага оперативно премахване на матката. Нерядко премахването на матката не цели спасяване на живота Ви (той просто не е застрашен), а подобряване на неговото качество. Вие сте започнали да получавате кървене или болки. Тези оплаквания Ви пречат да пътувате, да се срещате с хора или просто ангажират мислите Ви. С други думи, не живеете пълноценно. Ако тези оплаквания не се повлияват от лекарства, не остава друго освен матката Ви да бъде оперирана.
Матката може да се премахне от хирург с помощта на робота da Vinci с инструменти, които се въвеждат в корема през малки отвори на коремната стена.

Ракът на маточната шийка е едно от честите онкологични заболявания при жената. То засяга предимно жени между 40 и 60-годишна възраст, като показва постоянно завишаване на дела на заболелите в по-младите възрастови групи.
Основният метод на лечение е оперативното отстраняване на цялата матка заедно с маточните тръби, яйчниците, лимфните възли на таза и горната част на влагалището. При необходимост, в зависимост от разпространението на процеса и особеностите му, се прилага допълнително лъче- и химиолечение.
Oперацията може да бъде извършена елегантно от хирург с помощта на робота da Vinci.
Престоят в болницата след такава операция е около 2-3 дни. При особено благоприятно протичане, можете да бъдете изписана и по-рано.

С поставянето на „диагнозата”, понякога се променят живота, мечтите и очакванията за бъдещето, но с помощта на квалифициран екип и използвайки предимствата на вече достъпните високи технологии, ние вярваме, че предлагаме един добър хоризонт за нашите пациенти.